Welke verf kun je het beste kopen?
Als je ooit in een kunstenaarswinkel hebt gestaan, weet je hoe overweldigend het aanbod kan zijn. Rijen met tubes acrylverf in allerlei prijsklassen – van spotgoedkoop tot schrikbarend duur.
Zie dan maar eens te bepalen welke verf je moet kiezen. In dit artikel help ik je op weg en leg ik het verschil uit tussen goedkopere en duurdere verf. Zo weet jij welke verf het beste bij jouw budget past, vooral als je net begint met schilderen.
Goedkoop versus duur: waar zit het verschil?
Het grootste verschil tussen goedkope en dure acrylverf zit in het pigment. Pigment is een stof in poedervorm en is het ingrediënt dat de verf kleur geeft. Hoe beter de kwaliteit en hoe meer pigment een verf bevat, hoe intenser en krachtiger de kleur. Maar goedkope verf? Daar zit minder pigment in en meer opvulmiddel, waardoor de kleuren minder sterk zijn en soms vaal ogen. Daarnaast verandert goedkope verf vaak van kleur tijdens het drogen – wat je op je doek ziet als het nat is, kan er heel anders uitzien als het eenmaal droog is. Niet ideaal, toch?
Vermijd hobbyverf.
Laten we meteen beginnen met wat je absoluut niet moet kopen: hobbyverf. Dit is de goedkoopste verf die je kunt vinden, en dat is helaas te zien aan de kwaliteit. Hobbyverf bevat vaak helemaal geen pigment, maar kleurstof. Hierdoor is het bijna onmogelijk om er goed mee te mengen en krijg je fletse kleuren. Het is verleidelijk vanwege de lage prijs, maar je gaat er spijt van krijgen als je serieus wilt schilderen.
Onder hobbyverf valt: goedkope verf van winkels als Action, Hema en Xenos, maar ook de hobbyverf van Talens Art Creation of Decoart Americana. Deze twee laatstgenoemde bevatten wel een klein beetje pigment, maar het is vrij weinig. De verf is dun en waterig. Hobbyverf is leuk voor kinderen om mee te spelen, maar niet geschikt om goed te leren schilderen. Schilder je momenteel met Art Creation en ben je tevreden over deze verf? Dat is natuurlijk helemaal prima! Maar probeer eens een tubetje verf van een hogere kwaliteit, zoals studieverf. Je zult merken dat het schilderen nóg fijner gaat! Bovendien is het prijsverschil tussen Art Creation en Amsterdam Standard studieverf klein, terwijl de kwaliteitsverschil groot is.
Kunstenaarsverf kun je verdelen in twee groepen: professionele verf en studieverf.
Waarom studiekwaliteit acrylverf perfect is voor beginners.
Dus, wat koop je dan wel? Mijn advies: kies minimaal voor studieverf als je net begint. Studieverf bevat genoeg pigment om mooie, heldere kleuren te mengen, zonder dat het je een fortuin kost. Het belangrijkste is dat je eerst veel gaat oefenen en experimenteren.
Ik hoor vaak het advies dat je direct met de beste professionele verf moet beginnen. Maar waarom zou je meteen de duurste verf kopen als je nog moet uitvinden of schilderen echt iets voor je is? Bovendien moet je in het begin nog zoveel andere materialen aanschaffen zoals canvassen en penselen. Studieverf is een perfecte balans tussen betaalbaarheid en kwaliteit.
Een paar goede merken studieverf die je kunt overwegen: Royal Talens Amsterdam Standard, Winsor & Newton Galeria, Liquitex Basics en Daler Rowney System 3. Deze vier merken zijn vergelijkbaar, zijn betaalbaar en hebben genoeg kwaliteit om je de kneepjes van het vak te leren. Amsterdam Standard is in Nederland het voordeligst geprijsd, waarschijnlijk omdat deze verf in Nederland wordt geproduceerd.
Wat is professionele acrylverf?
Professionele acrylverf is van topkwaliteit dankzij de sterke pigmenten die zorgen voor intense, heldere kleuren. De pigmenten zijn zo krachtig dat je minder verf nodig hebt en de kleur nauwelijks verandert als het droogt. Kleuren zoals cadmium, cerulean en cobalt zijn extra intens, maar ook duurder omdat de pigmenten kostbaarder zijn. Deze pigmenten worden niet in studieverf gebruikt, omdat studieverf alleen de relatief goedkopere pigmenten bevat. Als je wat meer ervaring hebt, kan het de moeite waard zijn om in professionele verf te investeren. Tot die tijd is studieverf perfect om mee te beginnen.
Wil je een stapje verder dan studieverf? Kijk dan eens naar merken zoals Amsterdam Expert en Ara. Deze verf is van betere kwaliteit dan studieverf, omdat het professionele acrylverf is, maar dan wel een stuk betaalbaarder dan de meeste andere pro-merken. Ara heeft bovendien meer dure pigmenten en veel kleuren die uit één pigment bestaan (monogepigmenteerd).
Monogepigmenteerd betekent dat de verf uit één enkel pigment bestaat. Kleuren die uit één pigment zijn gemaakt, zijn ideaal om mee te mengen. Ze leveren heldere en zuivere resultaten op, waardoor je het mooiste effect krijgt.
Er zijn trouwens nog veel andere professionele merken om te proberen, zoals Golden, Old Holland, Winsor & Newton Artists, Liquitex Heavy Body, en Rembrandt. Er is echt keuze genoeg!"
Samenvattend: waar moet je op letten?
Vermijd hobbyverf – kleurstof in plaats van pigment zorgt voor zwakke resultaten.
Studieverf is perfect voor beginners – betaalbaar, voldoende pigment en prima om te schilderen en kleuren te mengen.
Professionele verf – geweldig voor wie ervaring heeft en het maximale uit kleuren wil halen, maar niet noodzakelijk als je net begint.
Begin met studieverf, oefen veel, en ontdek stap voor stap welke schilderstijl bij jou past. Voordat je het weet, weet je precies welke verf het beste werkt voor jouw stijl – of dat nu studieverf is of professionele verf.
ONLINE CURSUS KLEUREN MENGEN.
Goed nieuws! Mijn online cursus Kleuren mengen met acrylverf is gestart!
In deze cursus leer je hoe je met slechts een beperkt aantal kleuren elke kleur kunt mengen die je nodig hebt.
Dit bespaart niet alleen geld, maar geeft je ook meer controle over je palet. Je leert:
- Hoe je heldere, intense of juist realistische of vergrijsde kleuren mengt zonder steeds nieuwe tubes te kopen.
- Hoe je precies die subtiele tinten maakt die je schilderij tot leven brengen.
- En vooral: hoe je met zelfverzekerdheid en creativiteit aan de slag gaat!
Of je nu net begint of al wat ervaring hebt, deze cursus geeft je alle tools om je schilderkunsten naar een hoger niveau te tillen.
Reactie plaatsen
Reacties